DeepConnections: Oamenii Gandesc Mai Mult Decat Vorbesc

Cine sunt cu adevarat persoanele din viata? Care sunt dorintele care ii fac sa fie asa cum sunt? Cum ii poti cunoaste? De ce este important sa o faci? Despre aceste lucruri vei citi in urmatoarele randuri.

Toti oamenii au o poveste pe care o descoperim prin interactiune si fiecare conversatie este o oportunitate de a descoperi o noua poveste. In mod natural nu suntem atenti si nu dam importanta la acest lucru. De aceea putem sa cunoastem pe bune o persoana doar daca ne propunem acest lucru.

De ce este importanta cunoasterea persoanelor?

Fie ca iti doresti un grup de prieteni care sa te sustina la nevoie, o relatie de cuplu cu persoana potrivita, o echipa de oameni care sa lucreze bine impreuna ori ca vrei sa stii cum sa te comporti cu un anumit tip de personalitate pentru a obtine rezultatele dorite ai nevoie sa stii cum sa cunosti o persoana pe bune.

Cum sa cunoastem o persoana?

Primul pas este sa ne propunem acest lucru apoi sa fim consecventi.

Pentru a cunoaste pe cineva e necesar sa vezi mai mult decat persoana arata si sa asculti mai mult decat spune pentru ca oamenii gandesc mai mult decat vorbesc. Acest lucru e posibil deoarece corpul ne tradeaza gandurile. Fiecare emotie sau gand pe care il avem se exprima printr-o modificare neuromusculara.

Intr-un studiu despre relaxare, mai multi subiecti care au fost antrenati in observarea propriilor senzatii kinestezice (musculare) au raportat faptul ca orice activitate mentala (gand, emotie) este insotita de o senzatie musculara mai mult sau mai putin intensa.

Atunci cand privim o persoana: fata, corpul, vocea si contextul (hainele si locul) sunt indicatori care ne spun foarte multe lucruri. Observand acesti indicatori putem afla cum se simte persoana, ce intentioneaza sa faca, ce atitudini are fata de diverse obiecte si altele.

De obicei vedem si auzim aceste lucruri si reactionam la ele fara sa le dam importanta si fara sa ne dam seama ca o facem.

Deoarece sunt foarte multe elemente pe care le putem observa, iar mintea noastra poate urmari un singur lucru odata, eu aleg sa observ mai intai vointa unei persoane, ce anume doreste. Toate celelalte se organizeaza in functie de acest lucru (..intr-o masura mai mare sau mai mica).

Cum sa incepi: Mindset

Mindsetul este o atitudine pregatitoare de a recepta sau de a te misca intr-un anumit fel. De exemplu, inainte sa citesti acest text iti poti seta mintea sa inregistreze numarul de cuvinte. La final vei sti cate cuvinte sunt. Acest lucru nu l-ai fi descoperit daca nu ai fi folosit acest mindset. In acest caz nu cred ca ti-ar fi de folos sa stii cate cuvinte sunt in text.

Orice schimbare incepe cu o modificare de atitudine. In cazul nostru pentru a deveni mai buni in a cunoaste oamenii este necesar sa incepem prin a ne stabili mindsetul. Inainte de a vorbi cu cineva iti poti propune sa observi ceva anume precum intentiile, calitatile sau emotiile.

Nu generaliza prea mult

Nu suntem facuti sa ne judecam unii pe ceilalti… de aceea e mai bine sa fim rezervati in generalizarea si validarea prea rapida a parerilor noastre.

Ceea ce noi credem despre o persoana este atat de departe de adevar incat uneori tind sa cred ca e imposibil sa judecam pe cineva.

Cred ca nu suntem facuti sa ne judecam unii pe ceilalti pentru ca atunci cand spunem ca o persoana este extraordinara ori ca este un om prost ne putem baza pe judecata noastra doar pe moment. Aceeasi persoana se comporta diferit in situatii diferite si se comporta diferit in prezenta altor persoane. Sunt foarte multi factori care influenteaza ceea ce facem si modul in care ii vedem pe ceilalti. De aceea, cel mai des, judecatile noastre sunt valabile pentru situatia si momentul in care ne aflam.

Pentru a atribui o trasatura unei persoane este nevoie de un efort sustinut, de o observatie indelungata in situatii si relatii diferite. Si cu toate acestea persoana in cauza se mai si schimba datorita experientelor prin care trece. Alte convingeri, alte atitudini, alte dorinte vor duce la alte comportamente. Cu toate acestea atunci cand ne formam o parere despre cineva tindem sa credem ca e valabila pentru orice situatie si ca este relativ stabila in timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s