Deep Connections: Cum se dezvolta o relatie

Cu totii iesim in oras si ne intalnim cu prietenii, mergem la evenimente si cunoastem oameni, facem conversatie despre tot felul de subiecte, dar n-ar fi mai interesant daca ai sti ce anume se intampla cu relatiile pe care le formezi si cum poti sa le dezvolti si sa creezi acele momente placute?

In 1973, psihologii Irwin Altman si Dalmas Taylor au formulat o teorie a relatiilor prin care afirma ca relatiile incep si se dezvolta prin autodezvaluire. La inceput dezvaluim informatii de suprafata si ulterior informatii personale care duc la apropiere, incredere, acceptare. Daca dezvaluirea informatiilor se opreste atunci relatia nu mai progreseaza si persoanele se retrag usor, usor din relatie. De obicei cauza este neincrederea, atunci cand nu mai simtim siguranta in a dezvalui informatii deoarece comportamentul celuilalt ne face sa credem ca nu ne vrea binele ori ca nu este sincer cu noi, ne retragem din relatie si devenim superficiali ori ezitam sa interactionam.

Irwin Altman si Dalmas Taylor au ilustrat dezvaluirea unei persoane prin decojirea unei cepe care are multiple straturi de profunzime ce reprezinta cat de personale sunt informatiile dezvaluite si o anumita largime care reprezinta varietatea informatiilor dezvaluite. Astfel cand cunoastem o persoana este ca si cum am decoji o ceapa, pe masura ce aflam mai multe lucruri despre ea, ajungem la miez, la cine este cu adevarat si in esenta persoana respectiva. De cele mai multe ori chiar noi insine nu stim cine suntem. De aceea cred ca acesta e un proces benefic de autocunoastere pentru ambele persoane intr-o conversatie.

Autodezvaluirea intr-o relatie are mai multe etape si merge pe o traiectorie liniara de la informatii de suprafata spre informatii personale si circular atunci cand acest traseu se repeta cu un alt subiect de discutie.

Etapele sunt :

1.Orientare – In aceasta etapa facem cunostinta, discutam despre lucrurile de suprafata (ex. vremea de afara), ne facem o prima impresie despre cum arata si cum este persoana.

2.Explorare – In aceasta etapa se creeaza prieteniile. Descoperim gusturile, parerile si preferintele persoanei despre diferite lucruri. Cele mai multe relatii raman la acest nivel.

3.Afectiva – In aceasta etapa discutiile includ subiecte si informatii mult mai personale, apar asa numitele inside jokes si informatii care fac sens doar in relatia sau grupul de relatii respectiv. Tot in aceasta etapa ne simtim confortabili cu critica si certurile, iar persoanele formeaza relatii de prietenie si de cuplu care sunt mai semnificative si durabile.

4.Stabilitate – In aceasta etapa persoanele din relatie ajung la un nivel de intelegere si acceptare care le permite sa-si impartaseasca si cele mai intime trairi ori ganduri. Persoanele pot anticipa anumite reactii in functie de informatiile dezvaluite si relatia este caracterizata de spontanietate, incredere, onestitate.

5.Retragere (Optional) – Viata nu este tot timpul roz, iar relatiile nu merg bine de fiecare data. Asadar uneori din cauza unor neintelegeri apare etapa de retragere in care autodezvaluirea stagneaza sau chiar regreseaza. Acest lucru se intampla atunci cand costurile dezvaluirii sunt percepute ca fiind mai mari decat beneficiile. De exemplu, reactii precum refuz, critica, depreciere pot fi considerate ca si costuri, iar reactiile de acceptare, intelegere, apreciere pot fi considerate ca si beneficii. In acest stadiu ne miscam de la apropiere spre indepartare, iar in final relatia se dizolva

Relatiile se dezvolta in mod firesc in acest fel. Uneori se trece de la o etapa a stabilitatii la una de explorare, iar alteori se urmeaza traiectoria liniara. Aceste schimbari se produc datorita subiectelor aduse in discutie si mai ales datorita nesigurantelor si retinerilor care sunt exprimate. Adesea aceste retineri sunt ceea ce avem de depasit pentru a merge mai departe intr-o relatie de orice fel. E nevoie doar de curaj. Orice dezvaluire de acest fel in care avem o retinere implica un risc de a arata neplacut si de a obtine o reactie nedorita. De aceea ne simtim nesiguri in a exprima anumite informatii si avem aceste retineri.

Curajul este mersul prin frica inspre faptul de a fi liberi.

Gabriel Liiceanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s