Deep Connections: Cum se creeaza o relatie

Oamenii gandesc mai mult decat vorbesc, iar atunci cand spun lucruri despre ei, numim acest proces autodezvaluire. Relatiile cu ceilalti incep atunci cand spunem ceva despre noi precum: „Salut. Eu sunt X.” Dupa ce am facut cunostinta putem spune ca omul din fata noastra nu ne mai este strain, ci cunoscut.

Dezvaluirea informatiilor intr-o relatie poate fi privita din doua perspective: largime si profunzime ori varietatea subiectelor discutate si respectiv gradul de intimitate al informatiilor discutate despre un anume subiect.

Motivele pentru care dezvaluim informatii pot varia, insa cele mai semnificative sunt motivul de conectare (vrem sa ne apropiem de alte persoane) si motivul de stima (vrem sa aratam bine in fata celorlalti). De aceea ne dezvaluim mai des aspectele pozitive si mai rar pe cele negative. Anumitor persoane le dezvaluim si informatii care nu ne pun intr-o lumina buna, dar care intaresc increderea, acceptarea si respectiv relatia.

The real gift of love is self-disclosure.

John Powell

Dupa ce relatia se formeaza intervine schimbul social. Daca ambele persoane au ceva de oferit de valoare pentru celalalt atunci apare aprecierea. Fie ca vorbim de relatii profesionale in care cautam un produs ori un serviciu, fie ca vorbim de relatii de prietenie in care cautam anumite calitati, ideea este aceeasi.

In schimbul social, interesul propriu nu este un lucru negativ. Mai degraba, daca este recunoscut, este un lucru pozitiv care ajuta relatia sa progreseze. Atat timp cat ambele persoane recunosc ca sunt motivate de propriul interes, ei pot duce relatia in directia multumirii reciproce in care fiecare persoana poate obtine ceea ce isi doreste. Astfel se formeaza o relatie bazata pe interdependenta de tip win-win.

Aplicatie practica:

Avem cu totii sute sau chiar mii de prieteni pe retele de socializare precum Facebook. Majoritatea relatiilor noastre cu acesti prieteni sunt de suprafata.

Provocarea mea pentru tine este sa alegi o persoana pe care sa o cunosti in mod deliberat, sa descoperi cine este cu adevarat. Atunci cand faci acest lucru constient, voluntar, lucrurile se schimba.

Oamenii se comporta diferit in contexte si imprejurari diferite, iar pentru a cunoaste un om e nevoie de timp si multe interactiuni in care sa pastrezi intentia de a descoperi cine este cu adevarat.

Personalitatea unui om este ca o ceapa cu multiple straturi si fatete, iar pe masura ce le descoperi mai mult iti dau lacrimile. Fiecare persoana pe care o intalnim este o oportunitate de a porni intr-o calatorie de descoperire a unei personalitati cu o combinatie unica de trasaturi de la care putem invata foarte multe chiar daca nu este evident la prima vedere.

Feedback : Mi-ar fi de foarte mare folos feedback-ul tau. Scrie-mi in comentarii ce anume ti-a placut si ai vrea sa pastrez in articolele urmatoare sau ce anume nu ti-a placut si ai vrea sa vezi diferit.

Grup pe Facebook : Vreau ca articolele pe care le scriu sa fie relevante pentru tine, iar pentru a face acest lucru am nevoie sa te cunosc. De aceea am creat un grup pe Facebook unde putem interactiona – Learning by Living.

2 gânduri despre „Deep Connections: Cum se creeaza o relatie

 1. Adevărat, cunoaștem un om cu adevărat atunci când interacționăm cu el în diferite situații și îi observăm comportamentul în funcție de situație, asta pentru că fiecare dintre noi ne schimbăm comportamentul când vorbim cu anumiți oameni sau suntem într-un anumit loc.
  Pentru a cunoaște un om cu adevărat este nevoie de timp, poate uneori vedem și lucruri pe care nu voiam să le vedem la persoana respectivă (un moment de nervozitate și supărare de exemplu) și asta ne face să ne gândim puțin la cum este acea persoană defapt.

  Partea care mi-a plăcut cel mai mult din articolul tău este chiar ultima parte în care ai scris „Personalitatea unui om este ca o ceapa cu multiple straturi si fatete, iar pe masura ce le descoperi mai mult iti dau lacrimile. Fiecare persoana pe care o intalnim este o oportunitate de a porni intr-o calatorie de descoperire a unei personalitati cu o combinatie unica de trasaturi de la care putem invata foarte multe chiar daca nu este evident la prima vedere.”
  Avem foarte multe de învățat de la fiecare persoană pe care o întâlnim fie că învățăm din comportamentul ei, din ideile/gândirea ei sau chiar din experiența trăită cu ei (fie ea bună sau rea).

  Mi-ar plăcea să mai văd articole scrie de tine, acesta mi-a plăcut foarte mult.
  Felicitări și ține-o tot așa!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s