Despre lectura

Cele mai multe din informatiile pe care le primim se uita ori raman undeva in memoria noastra si se pune praful pe ele pentru ca nu sunt utilizate. De obicei, gasim o carte noua, o citim, ne entuziasmam sau ne simtim inspirati de o idee si apoi gata, s-a terminat. Dupa cateva saptamani uitam cea mai mare parte din informatie si ramanem doar cu o experienta placuta. De aceea iti propun in acest articol un mod mai practic de a citi.

Cum valorificam lectura?

Pentru a obtine beneficii pe termen lung din lectura non-fictionala avem nevoie de un alt mod de a citi, o alta atitudine fata de lectura. Eu recomand sa privesti lectura ca un mod de dezvoltare. Dupa modelul european, educatia se doreste a fi orientata spre formarea de competente, iar o competenta este formata din atitudine, abilitate si cunostinte.

Am vorbit deja de ce sunt importante atitudinile, acum ai oportunitatea sa pui in practica ceea ce am scris. Atunci cand citesti o carte care iti place, cauta sa vezi atitudinile despre subiectul de care este interesat si apoi fa o comparatie cu modul in care privesti tu lucrurile. De exemplu, daca este o carte despre bani, observa cum considera banii, cum ii face, cum ii gestioneaza. Noteaza intr-o agenda ori subliniaza in carte fiecare atitudine care ti se pare importanta. Acesta e primul pas concret, simplu si foarte eficient de a face o schimbare in viata ta prin lectura.

Pasul urmator este sa formezi obiceiuri si abilitati. Observa care sunt obiceiurile, comportamentele si abilitatile esentiale in cartea pe care o citesti. Poate e vorba de un mod de gestionare a banilor (ex. „a economisi 10% din castigul tau lunar pentru investitii ulterioare”). Daca vei proceda astfel, cu singuranta viata ta se va schimba vizibil in bine.

In cartea „Think and Grow Rich” de Napoleon Hill am observat o atitudine foarte interesanta fata de lectura. Daca privesti modul in care Bob Proctor vorbeste despre carte poti invata ceva foarte util. El o trateaza ca pe un obiect de mare valoare, pune pret pe informatiile aflate in cartea respectiva, e ca un secret sau o metoda de foarte mare pret pentru el. Cu o astfel de atitudine altfel se proceseaza informatia si altfel o pui in practica. Devii mult mai atent, parca ai mai multa grija si esti mai dispus sa aplici informatia atunci cand o consideri foarte utila si valoroasa. Pentru a ajunge aici ai nevoie sa citesti cu scop (ex. vreau sa fac bani sau vreau sa fiu popular si de aceea citesc cartea „Think and Grow Rich” sau „How to win friends and Influence people” de Dale Carnegie). Astfel adaugam relevanta si scop lecturii, ea devine un instrument practic si nu doar o emotie pozitiva.

P.S. Am creat grupul Learning by living pentru a discuta despre ce anume vrei sa citesti pe acest blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s